Tom Konyves: Sympathies of War

 

Sympathies of War

 
 

Sympathies of War – A Postscript

 
Sympathies of War on videorunoilija Tom Konyvesin ensimmäinen videoruno. Samalla sitä voidaan pitää nykymuotoisen videorunouden ensimmäisenä teoksena. On tietenkin mahdotonta täysin aukottomasti jäljittää videorunouden alkua, sillä niin monia filmejä on katsottavissa videorunouden silmin, tai ainakin löytäen niistä poeettisuutta.

Tom Konyves oli tiettävästi kuitenkin ensimmäinen runoilija, joka ryhtyi 1970-luvulla sovittamaan runoja filmille ajatuksenaan tuottaa uusi “poeettinen kokonaisuus” nimeltä videorunous (engl. videopoetry). Sympathies of War ja sen jälkikirjoitus Sympathies of War – A Postscript on tehty vuonna 1978. Konyves itse näkee nämä kaksi teosta vasta ensimmäisinä askeleina kohti varsinaista videorunoutta.

“Tarkoituksenani oli saada aikaan jotakin, mitä ei voinut tunnistaa tavalliseksi runon luennaksi”, Konyves kuvaa Sympathies of War -videorunoaan.

Budapestissa vuonna 1947 syntynyt Tom Konyves asuu ja työskentelee tällä hetkellä Kanadassa. Hän kuului 1970-luvulla aktiivisesti toimineeseen poikkitaiteelliseen kirjallisuusliikkeeseen nimeltä The Vehicule Poets. Viime vuodet Tom Konyves on tutustunut videorunouteen ympäri maailman ja yritää koostaa näkemänsä ja kuulemansa avulla teoriaa videorunoudesta sekä videorunouden arkistoa.

Takaisin Konyvesin sivulle